De basisprincipes van LED-verlichting

- May 07, 2019-

Wat zijn LED's en hoe werken ze?

LED staat voor light emitting diode. LED-verlichtingsproducten produceren licht ongeveer 90% efficiënter dan gloeilampen. Hoe werken ze? Een elektrische stroom gaat door een microchip, die de kleine lichtbronnen verlicht die we LED's noemen en het resultaat is zichtbaar licht. Om prestatieproblemen te voorkomen, worden de geproduceerde warmte-LED's geabsorbeerd in een koellichaam.


Levensduur van LED-verlichtingsproducten

De levensduur van LED-verlichtingsproducten wordt anders gedefinieerd dan die van andere lichtbronnen, zoals gloeilampen of compacte fluorescentielampen (CFL's). LED's branden meestal niet "burn-out" of mislukken. In plaats daarvan ervaren ze 'lichtafname', waarbij de helderheid van de LED langzaam afneemt. In tegenstelling tot gloeilampen, wordt de LED-levensduur bepaald op basis van een voorspelling wanneer de lichtopbrengst met 30 procent daalt.


Hoe worden LED's gebruikt in Verlichting

LED's zijn opgenomen in lampen en armaturen voor algemene verlichtingstoepassingen. Klein van formaat, LED's bieden unieke ontwerpmogelijkheden. Sommige LED-lampoplossingen kunnen fysiek lijken op bekende gloeilampen en beter aansluiten bij de uitstraling van traditionele gloeilampen. Bij sommige LED-verlichtingsarmaturen kunnen LED's zijn ingebouwd als permanente lichtbron. Er zijn ook hybride benaderingen waarbij een niet-traditioneel "bulb" of vervangbaar lichtbronformaat wordt gebruikt en speciaal is ontworpen voor een uniek armatuur. LED's bieden een enorme kans voor innovatie in lichtvormfactoren en passen in een breder toepassingsbereik dan traditionele verlichtingstechnologieën.


LED's en warmte

LED's gebruiken koellichamen om de door de LED geproduceerde warmte te absorberen en deze in de omringende omgeving af te voeren. Hierdoor blijven LED's oververhit en branden ze uit. Thermisch beheer is over het algemeen de belangrijkste factor in de succesvolle prestaties van een LED gedurende zijn levensduur. Hoe hoger de temperatuur waarbij de LED's worden gebruikt, hoe sneller het licht zal degraderen en hoe korter de gebruiksduur.


LED-producten gebruiken een verscheidenheid aan unieke koellichaamontwerpen en -configuraties om warmte te beheren. Door de ontwikkelingen in materialen hebben fabrikanten tegenwoordig LED-lampen kunnen ontwerpen die overeenkomen met de vormen en afmetingen van traditionele gloeilampen. Ongeacht het ontwerp van het koellichaam zijn alle LED-producten die de ENERGY STAR hebben verdiend, getest om ervoor te zorgen dat ze de hitte op de juiste manier beheren, zodat de lichtuitvoer goed wordt onderhouden tot het einde van de levensduur.