De voors en tegens van automotive LED-verlichting

- Oct 31, 2019-

Terwijl de technologie in de verlichtingswereld blijft vorderen, zien we steeds meer auto's met LED-koplampen en achterlichten. Dit is te danken aan alle verbazingwekkende voordelen die LED's hebben ten opzichte van de reguliere gloeilampen.


Maar zoals bij elke technologie, hebben LED-verlichting voor auto's hun eigen voor- en nadelen. Laten we kijken.


Voordelen van LED-verlichting voor auto's

Er zijn drie hoofdtypen autokoplampen. Dit zijn de halogenen, HID of ontladingslampen met hoge intensiteit en de LED-lichten. Maar hoe vergelijken ze? Halogeenkoplampen zijn minder efficiënt in vergelijking met LED's omdat het grootste deel van de lading verloren gaat in de vorm van warmte in plaats van te worden omgezet in licht. Ze zijn ook niet erg duurzaam en moeten vaak worden vervangen.


LEDS hebben een veel langere levensduur. Ongeveer 15.000 uur vergeleken met de 1000 uur van de halogeenlampen. Hoewel ze misschien duurder zijn, maakt hun duurzaamheid meer dan de kosten goed.

HID's zijn de helderste van de drie soorten autokoplampen. Deze komen echter met hun eigen uitdagingen. Ze kunnen tegemoetkomende automobilisten verblinden en hun helderheid creëert ook een schaduweffect waardoor het moeilijk is om andere objecten te zien tijdens het rijden.


Met LED's hoeft u zich geen zorgen te maken over te veel helderheid waardoor andere automobilisten tijdelijk blind worden. Ze bieden een behoorlijke verlichting die veel beter is dan de halogenen.


Vergeleken met HID's of halogenen die enige tijd nodig hebben om op te lichten en volledige helderheid te bereiken, lichten LED's onmiddellijk op wanneer ze worden ingeschakeld. Dit betekent dat bestuurders achter u voldoende tijd hebben om te reageren wanneer u bijvoorbeeld op de rem trapt.


Zijn er nadelen? Laten wij het uitzoeken!

Nadelen van LED-verlichting voor auto's

Het meest voor de hand liggende nadeel van LED-lampen zijn de kosten. Aanvankelijk kwamen alleen high-end voertuigen met LED-koplampen, achterlichten of knipperlichten.


Een tweede probleem is de hitte. Hoewel de LED-lichtbron zelf niet heet wordt, is er veel warmte die wordt verspreid naar de zender. U hebt waarschijnlijk andere componenten nodig om deze warmte te regelen, wat uiteraard meer kosten met zich meebrengt.


Het goede is echter dat in de loop der jaren het LED-licht voor auto's is gedaald. Ze zijn nog steeds duurder dan halogeenlampen, maar met alle voordelen die LED's bieden, zijn ze de prijs zeker waard.


Een goede reden om LED's te kiezen

Met LED-verlichting voor auto's kunt u meer zien. Zelfs met de hogere prijzen, op de lange termijn, zul je uiteindelijk besparen omdat ze een lange tijd meegaan en weinig tot geen vervanging nodig hebben. In de meeste staten kunt u uw autolichten in de fabriek veranderen in LED's.


Het is echter belangrijk om uw staatswetten te controleren. Er is meestal enige regelgeving voor aftermarket autolampen. Dit helpt u bij het maken van de juiste keuze van koplampen op basis van type en kleur. Het is altijd een goed idee om aan de wet te voldoen.